pondělí 8. února 2016

FANTASTICKÁ DOMÁCÍ NUTELA - NEJLEPŠÍ RECEPT ;)


No ano, do kosmetiky to moc nepatří... Chápu, ano chápu vaše námitky, ale... jedno velké ALE... Dostal se mi do rukou recept, který mě nadchnul, protože byl vegan a to se mi líbí. Taky v něm není žádný olej, a tak jsem si řekla, že to prostě musím zkusit a když jsem to zkusila, tak jsem si zase řekla, že se o to s vámi všemi musím podělit. 

Jako nic chuťově lepšího jsem snad nikdy nevyrobila... (jasně to, co vyrábím, se moc jíst nedá :))) Ale tohle je absolutní zážitek pro chuťové buňky. Ikdyž jste určitě zkoušeli různé recepty na domácí nutelu (určitě zkoušeli, to domácí patlání prostě zbožňujeme a nemůžeme bez toho být), tak tenhle recept, ale hlavně výsledek, je absolutní top.


Co budete potřebovat:

110g lískových oříšků
100g mandlového mléka (recept, jak si vyrobit domácí, hodím později)
20g nesladkého kakaa
2-3 lžíce javorového sirupu
Můžete přidat i drcený vanilkový lusk, je na vás :)

A jak na to:

Do mixéru jsem si dala oříšky a mixovala. Vzhledem k tomu, že lískové oříšky patří mezi tvrdší, pro tu správnou konzistenci nutely, je potřeba je mixovat cca 20 minut. Abych svůj mixér neuvařila, dělala jsem každých cca 5 minut krátké pauzy. 
V tomhle receptu nejde o to, oříšk jen nasekat, ale udělat z nich v podstatě máslo. Po asi 10 minutách mixování se pomalu začalo dole v mixéru dělat máslo.


Dole už je vidět "skoromáslo" :)
Na fotce níže je vidět, jak už se oříšky lepí k sobě.

Lepící se rozemleté oříšky
Níže jsem vám vyndala máslo z mixéru, abyste věděli, jak má zhruba vypadat. Upozorňuji, že v něm ještě nejsou ještě žádné další suroviny, jen samotné rozmixované oříšky :).




Pak jsem "vzorek na focení" hodila zpět do mixéru, přidala jsem kakaový prášek, javorový sirup a 3 lžíce mandlového mléka. Zavřela a asi minutu mixovala. Pak jsem zkontrolovala konzistenci a přidala další 3 lžíce mandlového mléka. Znovu zavřela a zase asi minutu "promixla". Celkem jsem z těch 100ml mandlového mléka dala 8 lžic, aby to mělo tu správnou konzistenci. 





A výsledek? 

No ňamka největší. Dětem to strašně chutnalo :)... Takže suma sumárum tohle jim budu dávat, místo klasické kupované nutely. Možná si říkáte, že vyjde mnohem dráž než ta kupovaná... Ale ruku na srdce, kolikrát to dětičkám dopřejete, a když už, tak ať to v sobě má aspoň samý dobrůtky ;)

Vyzkoušejte a nebudete litovat :)

mějte se ;)
Janiva

1 komentář:

  1. Ó, to vypadá zajímavě. Já zatím dělala jen Nugetu - tedy arašídovou pomazánku (plánuji brzy zveřejnit na blogu :-), protože jsem si myslela, že na výrobu Nutely se musí lískové oříšky oloupat, a to se mi nechtělo. V tomto receptu jsou rozemleté oříšky i se slupkou?

    OdpovědětVymazat