pátek 5. února 2016

VÝROBA MACERÁTU aneb MĚSÍČEK SE SLUNÍ :)


Maceráty si dělám běžně, jednou potřebuju měsíček, pak zase rozmarýn a pořád něco. Ale vyrábět kosmetiku mě baví a baví mě to moc. Jsem schopná u toho trávit hodiny a hodiny a pokaždé zapomenu na čas :) Tak jsem si řekla, že vám, kteří to ještě neumíte, ukážu, jak se dělají maceráty. Nic na tom není, jen to trvá trochu déle, takže to chce trpělivost a vyrábět si maceráty s předstihem. Nebo to urychlit :)), ale o tom až později.

Co budete na macerování potřebovat:

  • sklenice s víčkem (velikost záleží vyloženě na vás, kolik máte bylinek a kolik chcete mít macerátu)
  • sušené bylinky (výběr je také na vás, já momentálně a na fotce maceruji měsíček)
  • a olej (já mám kokosový, protože je pro mě snadno dostupný, ale olivový nebo kvalitní slunečnícový je také dobrá volba)

A jak na to:

Postup je zase jednoduchý, věřte mi. Nejhorší je to čekání :). Do zhruba poloviny sklenice dejte sušené bylinky a doplňte sklenici olejem, který jste si na macerování vybrali.


 Zavíčkujte a polepte etiketou s údaji, co se vevnitř schovává a datum, kdy jste to tam schovali :). Někdy i 14 dni je dlouhá doba a člověk to může při všech těch starostech zapomenout. Obzlášť, když má těch skleniček víc a v každé je něco jiného :).

Nezapomeňte alespoň jednou denně sklenici protřepat! 

2 týdny je minimální doma macerování, jestli spěcháte, pak to bude stačit, ale musíte počítat s tím, že bude macerát slabší. Platí samozřejmě, že čím déle, tím lépe a vydržet 6 týdnů by bylo super. Kdybych si pak chtěla vyrobit macerát silnější, opravdu hodně silný, tak po cca 4 týdnech ho buď přes plátýnko nebo třeba látkovou plenu přecedím a celý postup opakuju, jen ty nové bylinky naložím v tom stejném už vymacerovaném oleji.

Po dalších 4 týdnech pak několikrát přecedím přes plátýnko a naposled ještě přes kávový filtr, aby v macerátu nezůstaly žádné bylinky. Pak už ho můžu použít do mastičky, krému a v podstatě do čehokoliv, kde ho potřebuju mít :).

Tak to byla ta hodně pomalá verze :) a ta rychlejší?

Jestliže nemáte až 8 týdnů, pak dejte zavřenou sklenici s bylinkami a olejem do ohnivzdorné misky s vodou do trouby na nejnižší teplotu a nechte "péct" cca 8 hodin. Po uplynutí 8 hodin přeceďte bylinky stejně jako u delší verze a máte hotovo, výsledek stejný.

Tak co, jaké bylinky budete macerovat? A jak? Delší dobu nebo zrychlenou verzí?

mějte se ;)
Janiva

2 komentáře:

  1. Mám po babičce recept, která to dělala se sádlem nebo slunečnicovým olejem takto:
    v nejzazším rohu pece dala rendlík se sádlem nebo olejem, dala hrst bylinek a nechala to tam když vařila, pak to dala do špízky a druhý den opakovala to samé, nesmělo to vřít. Tohle zopakovala asi ještě dva dny, pak to scedila přes starý polštář, to že tam byly kusy bylin, jí vůbec netáhlo :). V podobné verzi, ale v té moderní, jsem to už někde četla - tři hodiny na sporáku ve vodní lázni, opakovat několik dní (cca 3) a pak přecedit přes kávový filtr.

    OdpovědětVymazat
  2. Peti, ano, to je ta rychlejší verze v podstatě. Já tento záměrně zkouším tou delší verzí, chci vidět rozdíl. Jinak dělám tu rychlejší, jsem netrpělivá :D.

    OdpovědětVymazat